Stadsjongenskoor Oldenzaal klaar voor première Boris Godoenov

De jongens van het StadsjongenskoorOldenzaal zijn inmiddels echte operazangers geworden.  Zonder enigeproblemen zingen ze brutaal het "Zdast vuï yuro divï Ivanïch" hettheater in terwijl ze de meest gekke bewegingen moeten maken. Zemopperen niet als ze een half uur met een masker en pruik op moetenwachten, kunnen moeiteloos 20 minuten in een bad liggen en na dezeproductie heeft een aantal vast het wereldrecord verkleden in handen.De jongens hebben veel geleerd in een hele korte tijd.

Morgen is de première van de opera Boris Godoenov van ModesteMoessorksky in Theater Orpheus te Apeldoorn. Het Stadsjongenskoor doetmet 38 jongens aan deze opera mee en ze zullen in twee groepen samenmet de Nationale Reisopera en het Gelders Orkest onderleiding van Vasily Petrenko heel Nederland door reizen.
Opera_groep_b
De operasterren van groep B.

Het wordt geen Boris Godoenov zoals het publiek het gewend is maarhet toont het Rusland van de 21 ste eeuw inclusief de hedendaagseproblematiek. Geen vrolijk beeld dus maar een high tech voorstellingdie er werkelijk prachtig uit ziet. De jongens spelen niet meer deondeugende straatschoffies maar Russische jeugd die naar allerleimiddelen grijpt om de problemen van de straat te vergeten. Voor degenendie naar deze opera gaan, de jongens spelen in scène 5 én 6! In scène 6spelen 9 jongens mee, zoek de negende jongen! Ik mag niets verklappen.Na de première zal ik wat raadsels uit de doeken doen.

De ouders van de jongens mochten naar devoorgenerale en de generale. Omdat ik denk dat de jongens niet echt inde recensie zullen worden genoemd (ik hoop het wel, maar er doen zoveelmensen mee!) heb ik een aantal reacties bij elkaar gezocht naaraanleiding van de voorgenerale en generale:

Rinus Morsink van kindertheatergroep BARST stuurde me eenlovend mailtje naar aanleiding van de voorgenerale “Muzikaal was het allemaal geweldig. .. Jouw jongens kwamen weerpowervol over".  

Marianne, de moeder van Wouter was superenthousiast en schreef: “HET GING SUPERGOED!!! Het zingen ging heelgoed, beter dan ooit."

Ellymae moeder van Dave was ook zeer onder de indruk. “Allereerst wilde ik zeggen dat mijnmoeder en ik werkelijk genoten hebben van de voorstelling ! En naar ons gevoeldeden de jongens het prima. Onze complimenten ! Ook voor al het werk dat julliehiervoor verzetten en de tijd die jullie hier toch maar telkens weer in steken."

De dag daarna kreeg ik nog een mailtje van Rinus en nu over de generale. “Spatgelijke inzetten en een mooie volleheldere klank. Omdat de zaal bijnahelemaal vol zat, was de akoestiek gelijk wat droger, maar daar zaten dejongens niet mee. Het ging perfect en dat was niet alleen mijn mening.Jeremy vond het voortreffelijk. Guus wordt steeds enthousiaster en Diet zeiheel lief dat ze het allerbeste waren en ook Iriswas helemaal tevreden. (zo kan ik nog wel doorgaan) Mijn familie was voltallig aanwezig. Mijnzus is echt heel kritisch maar vond het de scène met de jongens het sterkst. Dekinderen van mijn groep hadden het beslist niet beter gedaan! Hetpubliek blijkt toch wel onder de indruk van het geheel."

Sonja moeder van Rio schreef “ ik wou je nog even de complimenten geven. Bengisteren wezen kijken en vond het heel goed wat de jongens daar neer gezethebben. Het is een heel werkgeweest maar het resultaat mag er wezen 

Paola moeder van Wessel: “Mooie opera, prachtige stemmen, met name dekoorstukken vond ik erg mooi."

Ellen de moeder vanHein: "Toon en ik zijn gisteren bij de generale van de jongens geweest. Beidenhadden we nog nooit een opera gehoord noch gezien. Ik vond het indrukwekkend.De vertaling boven het toneel was wel erg welkom. Knap hoor hoe je met tochweinig attributen zoveel neer kunt zetten. De jongens deden het goed, vond ik.Je zag ze nog wel af en toe naar elkaar kijken en zo, maar het zingen zag erovertuigend uit. Ze stonden overigens veel langer op het podium dan ik gedachthad. Complimenten voor iedereen die hoe dan ook heeft bijgedragen aan dezegeweldige ervaring voor de jongens. Hein voelt zich erg belangrijk en isapetrots dat hij hieraan mee mag doen."

Annemarie, moedervan Steven: “Het was geweldig gisteravond! De jongens speelden de bromtolscèneheel goed (heel geconcentreerd, alles ging perfect) en de andere scène was ookheel mooi. We zaten op de eerste rij boven tegenover het toneel (fantastischuitzicht) en het geluid klonk heel helder en mooi. De jongens deden het echtheel goed. Mijn vader, Benno en ik hebben echt genoten van de helevoorstelling! Het was ook heel schattig om te zien hoe ze daarna het applaus inontvangst namen. Iedereen ging in de zaal voor ze staan en er werd uitbundiggeklapt. De jongens stonden er echt een beetje beduusd van te kijken, maar zededen het ook echt fantastisch en hadden het applaus echt verdiend.”

Ante en Melanie, vader en moedervan Stan: “Allereerst mijn complimenten voor deze opera ,het is een echthuzaren stukje geworden en wij hebben genoten van onze jongens. Ik vond dat dejongens hebben gezongen als nachtegaaltjes en ik vond ze een echte aanvullingvoor deze opera. Ik had nooit verwacht dat ik zou kon genieten van een opera.Ook van de muziek hebben wij als muzikanten echt genoten echt van zeer hogeklasse, ik had af en toe gewoon kippenvel van het geweld wat aan klank uit deorkestbak kwam, echt fantastisch."

Ik hoop dat het grote publiek ook zo enthousiast zal reageren op deze opera. We wachten de kritieken in spanning af!

Opera_groep_a

De operasterren van groep A.

Wil je de jongens bewonderen kom dan naar een van de voorstellingen.

 • *Zaterdag 12 mei 20.00 uur Schouwburg Orpheus Apeldoorn 
 • *Dinsdag15 mei  20.00 uur Stadsschouwburg   Nijmegen   
 • *Vrijdag 18 mei 20.15uur Schouwburg  Arnhem
 • Dinsdag22 mei 20.00 uur Twentse Schouwburg Enschede 
 • Donderdag24 mei 20.15 uur Theater aan het Vrijthof Maastricht
 • Zaterdag26 mei 20.15 uur Rotterdamse Schouwburg
 • Dinsdag 29 mei 20.00 uur Chass Theater Breda
 • Vrijdag1 juni 20.15 uur  Zaantheater  Zaandam
 • Dinsdag 5juni 20.15 uur De Harmonie Leeuwarden
 • Donderdag7 juni 20.00 uur  Stadsschouwburg Utrecht 
 • Zaterdag9 juni 20.00 uur Lucent Danstheater  Den Haag
 • Dinsdag12 juni 20.15 uur Martiniplaza  Groningen
 • Vrijdag 15juni 20.15 uur Parktheater  Eindhoven
 • Zondag 17juni  20.00 uur Theater aan de Parade Den Bosch   
 • * In hetkader van het Poesjkin Festival.

  Omdat ik niet bij de generale repetitie kon zijn heeft Ivette mijn taak overgenomen. Waarvoor mijn hartelijke dank!

  Volg en like ons:
  onpost_follow
  Tweet
  Share