Eindrecital Ivette van Laar

Affiche_examen_ivette_van_laar

Morgen, donderdag 23 november om 20.00 uur 2006, sluit sopraan Ivette van Laar haar studie solozang af door middel van een openbaar concert in de Grote Kerk te Enschede. Ivette is zangdocente van het Stadsjongenskoor Oldenzaal. Gedurende een bepaalde periode krijgen de jongens 1x per week in kleine groepjes zangles tijdens de repetitie. Met deze extra aandacht kunnen eventuele technisch probleempjes worden opgelost. Ook kunnen de jongens solo zangles krijgen. Ieder jaar krijgen 2 sopranen en 2 alten de kans zich als solistisch te ontwikkelen en worden daarbij gesubsidieerd door het koor. Als deze periode ten einde is kunnen ze privé lessen blijven volgen als ze dat willen.

Het eindrecital van Ivette wordt een theatrale programma met als titel Heen & weer, voorbije en nieuwe lentes. Ze zal laten horen en zien wat ze de afgelopen jaren heeft geleerd. "Alles komt bij elkaar: de lange weg die ik zangtechnisch gezien heb afgelegd, mijn ervaring die ik op het gebied van projectorganisatie op het conservatorium opgedaan heb is in dit eindexamenproject volledig ingezet, het werk dat ik verzet heb met het Stadsjongenskoor Oldenzaal en natuurlijk alles wat mij muzikaal bijgebracht is hoop ik ten gehore te kunnen brengen.”aldus Ivette op haar weblog.

Een van de stukken die zal worden uitgevoerd is Hin und zurück, een korte opera van Paul Hindemith (1895-1963). In een kwartier tijd speelt zich een bizar verhaal af, dat heen en weer gaat.  Een verhaal zal worden verteld om daarna achterste voren te worden gespeeld. Een van de leden van het Jongemannenkoor, Jaap ,  heeft te eer mee te spelen en te zingen in deze opera.

Als afstudeerspecialisatie heeft Ivette De kinderstem gekozen, een logisch onderwerp gezien haar ervaringen bij het Stadsjongenskoor. Ivette vindt het belangrijk dat de kinderen die ze les geeft ook betrokken worden bij haar eindexamen. Ze heeft lang gezocht naar een stuk dat uitgevoerd kon worden door het Stadsjongenskoor en het gevonden in The Drivingboy uit de Spring  Symphony van Benjamin Britten (1913-1976).  Het is een stuk is voor sopraan, jongenskoor en orkest. Voor haar examen heeft Ivette het bewerkt voor sopraan, jongenskoor, orgel en slagwerk. Voor mij als dirigent een enorme uitdaging gezien het aantal maatwisselingen: 6/4-7/4-3/2-9/8-2/4-5/4-11/8……… en dat binnen twee minuten! Ivette heeft het de jongens ook niet gemakkelijk gemaakt. Ook zijn moeten niet alleen de maatwisselingen zingen maar ook nog eens fluiten.

Gabriël (11 jaar) mag wel iets heel bijzonders doen tijdens het eindexamen. Hij zingt de jongenssolo van het Pie Jesu van Andrew Lloyd Webber (1948). Gabriël is nieuw in deze functie. De vorige sopraan heeft de baard in de keel gekregen. Gabriël is geknipt voor deze rol, hij is muzikaal, zingt met zijn oren, wil het graag goed doen en heeft een prachtige stem.

Ik wens de jongens veel plezier met dit bijzondere optreden. en speciaal Gabriël en Jaap die toch wel zeer vereerd zijn met een solo! Ivette wens ik heel erg veel succes. We maken er iets moois van!

Volg en like ons:
onpost_follow
Tweet
Share