Europa Cantat Torino 2012 (11)

Workshops
Niet alles workshop zijn van hoge kwaliteit, of beter gezegd, hebben het niveau waar ik iets mee kan. De workshop Gospel Music van de Zweedse dirigent en componist Joakim Arenius, is daar wat mijn betreft een goed voorbeeld van. Hij begon met het statements als: ‘bij gospelmuziek hoef je de maat niet te slaan’, en ‘bij klassiek dirigeren kun je het slagtechnisch alleen maar goed of fout doen fout of goed doen’. Hiermee bedoelde hij dat je als dirigent van klassieke muziek moet je zorgen dat je de maat slaat en bij gospel is dat volgens hem niet nodig omdat je vaak een band hebt. Eigenlijk geef je bij gospel alleen dynamiek aan, je hebt geen muziekstandaard en bladmuziek nodig want je inspireert de zangers ter plekke. Hij demonstreerde zijn statement op een dusdanige manier dat ik me afvroeg of ik er verder iets aan zou hebben. Ik kon het niet opbrengen om de hele workshop uit te luisteren en heb de rest van de ochtend op de bladmuziekbeurs rond gesnuffeld.

Concerten
Door de enorme afstanden die je moet afleggen en de hitte wil het nog wel eens voorkomen dat je te laat bij een concertlocatie bent en de zaal al vol zit. Zoals ik al eerder schreef: de instructie in Italië zijn erg streng. Ik was deze middag dus te laat voor het concert, maar ik was niet de enige. We kwamen er beslist niet meer in! Samen met wat bekenden op een terras gezeten en daarna een wandeling langs de Po gemaakt.

Behalve de Open Singing en onder het genot van een biertje luisteren naar een heel leuk multi cultureel bandje in de Toriono Incontra, niet veel meer gedaan die dag!

Volg en like ons:
onpost_follow
Tweet
Share