Europa Cantat Torino 2012 (10)

Lezing
Gisteren, 1 augustus, begon de dag voor mij met de lezing How to work vocally with the choir van de Letse dirigent Ints Teterovskis. Het is vreemd, soms hoor je in een lezing van een dirigent dingen die je zelf ook altijd doet maar dan nét even iets anders zodat het heel inspirerend werkt. Maar soms is het onderwerp zo herkenbaar dat het slaapverwekkend werkt. Helaas was dat met deze lezing zo en omdat je als deelnemer erg lange dagen maakt moeten de workshops en lezingen echt de moeite waard zijn. Deze dirigent sprak over onderwerpen die ik meestal ook op een repetitie aan de orde stel, en ook op een bijna zelfde manier.

Hoofdzaak voor hem was: met verschillende groepen werk je weer anders. Je moet aan de klank van je groep die voor je staat werken. Pas daarbij op dat je koor niet zoals je zelf gaat klinken. Ongeveer  80 % van de kwaliteit van het koor hangt van de dirigent af. Probeer niet de stemmen zelf te veranderen maar het gebruik er van.

Adem:
Ook bij de ademoefeningen moet het strottenhoofd omlaag! Met gaat hoesten als men oefeningen gaat doen met strottenhoofd te hoog en gespannen. Zorg voor een onhoorbare inademing op de klinker die je moet gaan zingen. Wat ik nog nooit eerder gehoord had is dat mannen vaak van nature een technisch betere ademhaling. Dat ga ik toch eens nader onderzoeken!

Resonance:
Goede resonance maken kost energie. Hierbij is de klinker is het paard de medeklinker is de rijder.

Concert:
Het middagconcert was fantastisch! Allereerst hoorde ik het Noors Nationaal Jeugdkoor onder leiding van de fantastische dirigent Tone Bianca Sparre Dahl. Het Oostenrijks Nationaal Jeugdkoor onder leiding van Paul Herzog was voor mij een hele aangename verrassing. Een groot koor met een zeer fraaie koorklank een een heel knap gekozen programma. Daarna was het de beurt aan het Nederlands Studenten Kamerkoor onder leiding van aria van Nieuwkerken. Zij begonnen met De Vorspruch van Eisler. Een beter stuk hadden ze niet kunnen kiezen want ze maakte meteen een statement: het NSKK is een koor van kwaliteit, dat een stukje theater en wat humor niet uit de weg gaat. Een prachtig concert van drie topkoren.

Hierna had ik nog even tijd een openluchtconcert van het Estonian National Male Choir te beluisteren. Speciale gast bij dit optreden was de componist Veljo Tormis. Hierover later meer.

Volg en like ons:
onpost_follow
Tweet
Share