Europa Cantat Torino 2012 (9)

Concerten
Het tweede concert van vandaag was de concertzaal van het conservatorium ‘G, Verdi’ door het Est Nationaal Jeugdkoor en het Zwitsers Nationaal Jeugdkoor. Twee koren van absolute topkwaliteit.

Het Estste jeugdkoor klonk zoals altijd prachtig maar had toch wat problemen met de intonatie en klonk wat vermoeid, met name in de hoogte. Ook bleven de composities een beetje in dezelfde sfeer hangen en waren deze zangtechnisch hier en daar erg hoog gegrepen. Maar al met al een prachtig optreden!

Wat me al eerder tijdens de concerten is opgevallen in Turijn is dat de zaalwachten hun taak zeer serieus opnemen. Als er iemand wat later binnenkomt mag deze absoluut niet achter in de zaal blijven staan maar wordt onmiddellijk naar een lege plaats begeleid. Kennelijk is dit hun opdracht. Ze hebben daarbij geen oor voor het gebeuren op het toneel. Bij dit concert droegen de dames zaalwachten ook opvallend hoge hakjes die op de houten vloer nogal wat lawaai maakten. Tijdens het concert waren ook ze de hele tijd met elkaar aan het overleggen waar nog iemand kon zitten. Al je dan zoals ik op de achterste rij zit, zie je dat dit soms hilarische vormen aanneemt. Mensen komen tijdens het applaus binnen maar willen niet direct gaan zitten als het koor alweer zingt. Maar dat mag kennelijk niet zodat mensen tegen hun zin onder begeleiding van een zaalwacht een plaats innemen en voor overlast zorgen. Daarna loopt de zaalwacht met de hakjes weer naar haar post achter in de zaal.

Het Zwitsers Nationaal Jeugdkoor had geen last van deze hakjes. Het eerste lied was in het Zwitsers en had een mooie serene jodelsolo. Het koor werkte met twee dirigenten  die naadloos ‘het stokje’ van elkaar over namen, zong een prachtig programma met veel verschillende stijlen in allerlei talen. Gaandeweg het optreden maakte het koor er steeds meer een feest van. Ze lieten publiek mee zingen, gingen in het publiek staan om te zingen en voerden een act op waarbij het koor een harmonie-orkest na deed en de dirigent de hafa dirigent op de hak nam. Erg leuk en heel erg goed gedaan! Het koor liet horen dat ze allerlei stijlen muziek beheerst, ook lichte muziek. Tot slot zongen ze nog een Zwitsers lied met een prachtige jodelsolo. De hoofdjodelaar kreeg een daverend applaus. Na een aantal toegiften ging het koor zingend af. De zaalwachten hadden dat echter niet in de gaten en waren druk bezig een ouder echtpaar naar een vrijgekomen plaats te begeleiden.

Eenmaal buiten aangekomen stond het koor ook daar te zingen en deelde na afloop ook nog een drankje uit. Het koor had wat te vieren. En terecht, het was een spetterend concert van zeer hoge kwaliteit!

Volg en like ons:
onpost_follow
Tweet
Share