Europa Cantat Torino 2012 (6)

Atelier
Vanochtend eerst het atelier van collega Herma van Piekeren en Simone van Gog bezocht. Het is een atelier met zang en dans voor kinderen van 8 – 14. Tijdens de repetitie is er een prettige en levendige sfeer. Ondanks de vijf nationaliteiten in het koor lijkt de taal is geen bariere om nu al tot een mooi geheel te komen. De verschillende liederen die worden ingestudeerd vormen samen een verhaal. Concert vrijdag 3 augustus.

Lezing
De lezing Boys changing voice door dirigent Hirvo Surva uit Estland was zeer interessant. Zijn voornaamste punt was: gun de jongens de tijd om hun nieuw stem te vinden na de stemwisseling. Volgend hem kan dit het beste vanuit vanuit de bariton ligging om vandaar uit op zoek te gaan naar een nieuwe positie. Ga gewoon door met zingen maar stop gewoon als het even niet lukt, al is het midden in de melodie. Zing pas weer verder wanneer als het lukt. Laat de jongens lekker door zingen in falset zolang ze dat zelf prettig vinden.

Er is geen regel wanneer jongens de overstap moeten maken naar de mannenstem. Als ze het falset goed gebruiken is er niets aan de hand. Zorg dat ze de overgang het breekpunt’ vinden van falset en borststem en ga daar mee aan de slag. Na de wisseling hebben de jongens vaak de neiging om in de borststem te zingen zonder ruimte te maken. Laat ze deze ruimte opnieuw voelen. Attendeer ze op de jongensstem waarmee ze ooit zongen en laat ze die zelfde ruimte ervaren.

Volg en like ons:
onpost_follow
Tweet
Share