Europa Cantat Torino 2012 (7)

Lezing:
Vanmorgen eerst naar de zeer inspirerende lezing How to work vocally with children door de Franse dirigent Maud Hamon-Loisance geweest. Het was fantastisch om te zien hoe zij haar gebaren en klank aan elkaar kan verbinden. Ze leek wel een pantomimespeelster. De oefeningen die ze deed waren allemaal gericht op stemvorming, concentratie, klankvoorstelling, dictie, maatgevoel enz bij kinderen.  Veel van de dingen wist ik wel maar om het weer vanuit een andere invalshoek of op een andere manier te horen is zeer verfrissend. Enkele dingen waren ook nieuw voor mij.

Een korte impressie

Concentratie:
– Zet een muziekje op en doe een spiegel oefening. De kinderen volgen jouw bewegingen.
– De kinderen volgen met alleen de ogen jouw hand.

Ademoefeningen:
Voordoen nadoen. Alle oefeningen gaan met hand en armbewegingen die een relatie hebben met wat er klinkt. Wees creatief met expressie in taal. Ga ook in op suggesties van de kinderen.

Voor- en nazingen:
Maak met je gebaren ook connectie met de oren. Voordat je zingt, wijs op de oren. Attendeer de kinderen op het luisteren.

Megafoon spelletje:
Hand open is zingen, hand dicht is melodie in je hoofd verder zingen. Dit geeft je de mogelijkheid een lied te oefenen zonder dat het saai wordt. Bovendie is het erg goed voor de klankvoorstelling.

Houding:
Met name teenagers hebben de neiging te ‘hangen’. Maud gebruikt de termen:
tonus ++ Lichaam aanspannen
Tonus – Hangen
Tonus + goede houding

We kregen een korte impressie van de Opasso methode Eduard Lopez:
Dit is lastig uit te leggen want dit moet je moet het doen. Doe een pas op de plaats op de 1,2,3 en 4 en zeg daarbij ie ee ie
1 ie ee ie
2 ie ee ie
3 ie ee ie
4 ie ee ie
Klap op de tel of op een ie ee of ie. Deze methode is op internet na te zoeken.

Oefening:
Klapoefening meteen in canon na laten doen. Niet alleen klappen maar ook op schouder tikken, armen enz. Hele lichaam gebruiken,

Muziekmachine maken.
Op muziek, de puls, samen een machine maken, lopende band. Kinderen moeten elkaar wel  de tijd geven, dit kan lastig zijn. Je kunt de machine ook een naam geven.

Opstelling maken:
Om de concertopstelling te oefenen. vanuit allerlei posities in e ruimte 2 rijen maken.
Laat de kinderen opstellingen in letters maken,  zonder te praten.

Volg en like ons:
onpost_follow
Tweet
Share