Grafschafter Chortage 2008

Net zoals vorig jaar, het jaar daarvoor en ook vele jaren daarvoor was ik gastdirigent bij de  Grafschafter Chortage in het Klooster Frenswegen bij Nordhorn. Met 80 kinderen in de leeftijd van 9 tot 12 jaar een heel weekend zingen en dan zondagmiddag concert geven: fantastisch! Vorig jaar was het Stadsjongenskoor niet van de partij vanwege hun deelname aan de opera Boris Godunov. Dat was flink balen, maar dit jaar waren ze er weer met maar liefst 19 jongens. Het aantal Duitse en Nederlandse kinderen was mooi verdeeld. De dirigenten lucy Oude Elferink, Olga Kisselova, Armanda ten Brink, Norma Edens en ik hadden van te voren ieder drie liederen uitgekozen.  We kiezen altijd meer liederen uit dan mogelijk maar dat is omdat we voor de tijd niet weten wat het niveau van de groep zal zijn. Maar we hoefden ons geen zorgen te maken: het niveau was zeer hoog dit jaar!

Op vrijdagavond moeten de kinderen nog even wennen. Tsjonge, alweer een repetitie? Jazeker, en dat gaat het hele weekend door: weet waar je aan begonnen bent. De vrijdagnacht is ook altijd heftig alhoewel het om 22.30 uur zo goed als stil was! Dit is natuurlijk te danken aan de voortreffelijke begeleiding van Bruce en Joke die de kinderen gewoon naar bed sturen! Ruim voor het ontbijt zijn de kinderen dan al weer wakker. Een kort nachtje dus!

Fw1Zaterdag begint het echte werk: veel repeteren. De kinderen repeteren in 4 groepen en de dirigenten wisselen steeds van ruimte. Tussen door is het genoeg tijd om even rond te rennen en voor ons om uit te puffen onder het genot van een kopje koffie. De kinderen hadden dit jaar totaal geen moeite met repeteren. Zelf denk ik dat dit komt omdat er steeds een andere dirigent voor het koor staan waardoor de afwisseling erg groot is.

Als je denkt dat de kinderen na een dag zingen er genoeg van hebben? Nou, nee! Op de bonte avond werd meer gezongen dan ooit! Een aantal had in de gaten dat stagiair Niek gitaar kon spelen dus daar werd dankbaar gebruik van gemaakt. De jongens uit Oldenzaal zongen een lied uit de film Les Choristes, Joyce en Dave zongen samen met Niek erg knap en zeer zuiver iets heel moois, Gabriël en Gijs deden een sketch van Jochem Meyer, Gabriël, Gijs en Maurist zongen Sing Out en Ruben kreeg samen met Olivier op gitaar de zaal plat met het is een nacht van Guus Meeuwis! Er kwam ook nog een tweekoppige pianiste langs die de Entertainer speelde. De twee koppen konden het ook niet echt eens worden over de noten en de een wou nog populairder zijn dan de ander. Waardeloos lijkt me dat.Fw2

De zondagnacht was rustig maar zeer kort! De klok werd ook nog een uur verzet. In plaats van dat de kinderen vroeg wakker waren, moesten bijna alle kinderen wakker gemaakt worden voor het onbijt! Om 9.30 uur was het tijd voor de eerste repetitie. Stagiair Niek had de eer om in de zingen. Zo gaat dat als je stage loopt, je krijgt de rotklus. Maar hij greep zijn kans en had er zin in. De kinderen vonden het leuk en daarna waren ze "wakker". Alhoewel… dat duurde toch nog wel even. Ze waren wel heel erg rustig…

Inmiddels hadden we een keuze gemaakt uit de liederen en een heel ingewikkeld plan gemaakt voor het concert. Omdat al het publiek niet in de Aula kon moeten we alles twee maal zingen voor het andere deel van het publiek wat in de kapel zit te luisteren.  We zingen sommige liederen samen, dan weer apart, maar ook met 4 verschillende dirigenten en verschillende begeleiders.  Het bleek allemaal mogelijk maar dan moest er ook een soort pauzemuziekje komen om een gat te vullen in het programma. Maar dat kan Ruben dan mooi doen! Misschien wil Niek dan wel gitaar spelen…

Fw4 Het concert was fantastisch. De kinderen hebben in het Duits gezongen, Hebreeuws, Spaans, Engels, Nederlands. We hebben iets van Benjamin Britten gezongen, maar ook van de Beatles, een spiritual, een feestlied, iets over boer zoekt vrouw en de wereldvrede. Ze hebben supersnel gezongen, heel erg hoog en met heel veel gevoel. Het publiek heeft nog mee gedaan en Ruben stal de show met zijn "Het is een nacht".

Ik heb dit jaar een super weekend gehad in Frenswegen. Ik heb heerlijk gewerkt, de kinderen waren echt fantastisch. Ik ben super tevereden over de jongens uit Oldenzaal. We hebben een heel goed concert gegeven en, iets wat de kinderen niet weten,  de dirigenten en begeleiders,  hebben enorm zitten keten ‘s avond en tussen de repetities door met elkaar. Ik heb in tijden niet zo gelachen! Geweldig!!!

Fw3

Volg en like ons:
onpost_follow
Tweet
Share