Inspiratie (4)

Gisteravond naar een concert geweest van de groep  Frommermann en een ontzettend leuke avond gehad! Frommermann brengt een hommage aan de legendarisch groep Comedian Harmonist en doet dit op een sublieme manier. Net zoals tenor Marcel Reijans in Limburg overkwam keken wij vroeger erg veel naar de Duitse TV en als ik bij mijn opa op bezoek was weet ik niet beter dat ook dit soort muziek op de radio was. Zo betrapte ik me erop dat ik gisteravond bijna alle teksten letterlijk nog kende alhoewel ik er nooit  een LP of CD van in huis heb gehad. Om mij heen bespeurde ik hetzelfde, hier en daar werd een zinnetje meegemompeld en Veronica der Lenz ist da zingt nog steeds door mijn hoofd.

Ch_2 De Comedian Harmonists worden wel de eerste "Boys Band" genoemd. De vijf zangers en pianist werden bekend in de jaren 20 van de twintigste eeuw met hun barbershopachtige liedjes die vaak op een  humoristische manier werden gezongen. De muziek werd echter door de nazi’s als "Entartete Kunst" ge zien en verboden. In 1934 gaven ze hun laatste concert waarna drie van de leden moesten vluchten voor voor de Nazi’s. Er werd een nieuwe groep geformeerd maar deze is nooit meer zo succesviol geweest.

Frommermann ontleent zijn naam aan de oprichter van de Comedian Harmonists Harry Frommermann. Hij schreef en arrangeerde de meeste liedjes. Gisteravond bracht  Frommermann het programma "Stilte in stukken".  Naast "Veronica der lenz ist da", zongen ze natuurlijk "Mein kleiner grüner Kaktus" en "Kannst du pfeifen Johanna". De stukken werden uitgevoerd met subtiele dramatische effecten in perfecte samenzang. Het is fantastisch om te horen dat de leden van deze groep die bijna allemaal een solistische zangcarriere hebben, alles in dienst stellen van het geheel. De muziek eist erg veel technische vocale beheersing en het is zeer inspirerend om een mannenensemble op een zo hoog niveau te horen zingen.  De akoestiek van het muziekcentrum werkte niet altijd mee maar de liefhebber heeft net als ik alle tekst uitstekend kunnen volgen. Zoals het bij een goede "Boys Band" hoort gaven ze twee toegiften en verkochten ze naderhand hun cd.  Ik heb me als echte fan gedragen en om een handtekening gevraagd.

Volg en like ons:
onpost_follow
Tweet
Share