Kinderkoordirigentendag Houten

Vandaag was ik docent tijdens de studiedag voor kinderkoordirigenten van de KCZB te Houten.  De dag was georganiseerd voor amateurdirigenten van verschillend niveau. Er was bewust gekozen niet alleen dirigenten van kerkkinderkoren uit te nodigen maar ook dirigenten van wereldlijke koren waren van harte welkom. Alle  docenten hadden hun eigen repertoire meegenomen en uitgestald op tafels. Mijn was gevraagd wereldlijke repertoire mee te nemen en in te studeren. Toen ik gisteravond mijn koffer inpakte realiseerde dat ik me dat ik ook maar eens weer een keer in mijn eigen bibliotheek moest gaan neuzen want ik heb nog veel materiaal dat ongebruikt in de kast staat.

KCZB Studiedag kinderkoordirigenten -Houten 2011 - (70)
Vanochtend heb ik een repetitie gegeven met een “voorbeeldkoor”. In dit voorbeeldkoor zongen kinderen uit verschillende kinderkoren waaronder ook Wessel, Fabian en Maarten van het Stadsjongenskoor Oldenzaal. Ik heb een aantal liederen ingestudeerd en geprobeerd mijn manier van werken in de repetitie tot uitdrukking laten komen. Dit betekent dat ik flink de vaart er in heb, met veel aandacht voor tekst en expressie. Ook heb ik geprobeerd verschillende manieren van instuderen te laten zien waarbij de kinderen allert blijven. Na een korte presentatie door de kinderen werd de repetitie nabesproken met alle deelnemers. Dit is zelfs voor een doorgewinterde dirigent als ik wel weer spannend. Er ontstond een geanimeerde discussie over het wel of niet zingen van bladmuziek. Ik ben een groot voorstander van wel, alhoewel ik bij sommige liederen pas de bladmuziek uitdeel als ze het lied al kennen. Andere dirigenten werken altijd zonder bladmuziek, soms uit overtuiging dat het resultaat daardoor beter wordt, maar vele dirigenten zien mensen er het voordeel niet van in. Ik hoop dat ik ze heb kunnen overtuigen.

Vanmiddag gaf ik twee wordshops over “muzikaal en betekenisvol leiding geven”. Een titel waar ik erg veel mee kon. Ik heb de dirigenten 30 minuten wat basis slagtechniekoefeningen laten doen om thuis mee aan de slag te gaan. Daarna zijn we met die prille basis aan de slag gegaan met een lied en heb ik wat vakliteratuur doorgenomen. De twee groepen waren erg verschillend, dat was erg opvallend. Een workshop wordt altijd mede bepaald door de feedback van de cursisten. Vat dat betreft kun je veel voorbereiden voor zo’n dag maar je moet wel de flexibiliteit hebben van je plan af te wijken.

Het het was erg leuk om te doen en gezien de reactie van de deelnemers voor herhaling vatbaar!

KCZB Studiedag kinderkoordirigenten -Houten 2011 - (76)
Ik gaf de dag samen met Catrien Posthumus Meyjes, schoolmusicus en Thea Endedijk. De foto’s in dit artikel zijn genomen door Herman Schimmel, mede-organisator van deze dag.

Volg en like ons:
onpost_follow
Tweet
Share