Opleidingskoor 2008-2009 groot succes!

Het Stadsjongenskoor Oldenzaal bestaat uit een aantal koren: een opleidingskoor, middenkoor, concertkoor en een jongemannenkoor. Deze koren geven samen concerten, maar ook los van elkaar.  Als iedereen op het podium staat, dan hebben we één groot koor van 65 zangers onder de 25 jaar. Afgelopen kerst stonden van deze 65 zangers 17 jongens voor de allereerste keer in hun leven op het concertpodium.  Het zijn de jongens van het opleidingskoor en zij zijn in september 2008 begonnen met zingen bij het Stadsjongenskoor.  Ze zongen erg goed op het concert en deden dit met heel veel plezier. Het opleidingskoor 2008-2009 is een groot succes!

Sjktutti08Ieder voorjaar bezoek ik alle basisscholen in Oldenzaal om de  jongens uit groep 4 een stemtest af te nemen. In kleine groepjes komen de jongens bij mij. We voeren een gesprek, we doen wat gekke stemoefeningen en we zingen Vader Jacob. Als we dat gedaan hebben zeg ik tegen de jongens die me opvallen: " Jij kunt goed zingen zeg! Mogen we je naam op schrijven? Je krijgt dan een brief thuis en dan mag je een keertje komen luisteren tijdens de openbare repetitie".  Deze positieve selectie levert meestal zo’n 100 jongens op die wij aanschrijven om te komen luisteren.  Van deze 100 komen er zo’n 20 op de repetitie en dan blijven tussen 12 en 16 jongens over die enthousiast genoeg zijn om een nieuw opleidingskoor te vormen.  In de eerste weken vallen er altijd weer wat jongens af die zich bedacht hebben en ik ben altijd blij als ik aan het eind van het jaar 8 tot 10 jongens overhoud die de overstap maken naar het middenkoor. Gedurende de jaren stoppen jongens om verschillende redenen met zingen en ik hoop altijd dat ik per lichting 5 jongens heb die wel doorgaan. Op dit moment zijn dat 28 jongens, iets boven het gemiddelde.

Maar dit jaar heb ik een super opleidingskoor! In september liep het storm met de aanmeldingen. Maar liefst 19 jongens hadden besloten te komen zingen. Er zijn inmiddels 2 gestopt maar die 17 die zijn gebleven zijn echt niet van plan te stoppen geloof ik. Ze worden per repetitie fanatieker. "Nee, juf we kennen het al lang uit ons hoofd". En verrek ze doen het nog goed ook. "Krijgen we nog zo’n geel blaadje erbij? " Die gele blaadjes maak iksamen met Ivette, onze zangdocent. Spelenderwijs leren de jongens notenlezen en alles wat ze moeten weten om in een koor te zingen. "Wanneer krijgen we weer een nieuw liedje? We kennen alles al!". Ja, de juf moet aanpoten met dit opleidingskoor.

Olk0809 Sietse Kamp, Leo Mulder, Marijn Spanjer, Teun Naafs, Max Eshuis, Yoakeem Tan, Lavièn, Tan, Rutger Koens, Jesse Welgraven, Mark Pieters, Thijs van de Weerthof, Pim Forte, Pim Slijkhuis, Jelle Folbert, Kai Groeneveld, Sander Olde Keizer en Ahrun Hanna.

Volg en like ons:
onpost_follow
Tweet
Share