Pécs Cantat 3

De Festival Ouverture van Pécs Cantat was erg mooi en sfeervol. Er is een podium gebouwd op het kerkplein van de kathedraal, een prachtige locatie. Door het doek achter de uitvoerenden zie je weer een andere kerk. De Open Singing moet nog een beetje op gang komen maar dat gaat vast goed komen de rest van de week. Het is een geweldige ervaring om Hongaarse volksmuziek te zingen tussen tussen overwegend Hongaarse zangers. Op deze manier leer je de taal wel het beste kennen. Tenminste de uitspraak, voor de rest is het niet te volgen.

062

Na de Open Singing werd het festival geopend door de burgemeester en waren er de gebruikelijke toespraken. Het Te Deum van Charpentier werd door iedereen hartstochtelijk mee gezongen en daarna konden we genieten van de Kállai kettós (dubbel dans) van Zoltán Kódaly. Dat was een wervelend optreden met zang en dans. Hierna werden de workshopleiders voorgesteld aan het publiek en het publiek aan elkaar. Overal komen de zangers vandaan: Taiwan, Cyprus, Canada, Spanje….  maar er zijn maar twee mensen uit Nederland op dit festival. Geeft toch weer te denken. Het muzikale programma werd afgesloten met de Galántai tánok van Kodály.

Ondertussen was het al helemaal donker en had de organisatie nog een verrassing in petto. Op de contouren van de kathedraal was een lichtshow te zien op muziek. Zoiets moois had ik nog nooit gezien.

073

Volg en like ons:
onpost_follow
Tweet
Share