Pécs Cantat 4

Na de prachtige opening van zondag avond begonnen gisteren de workshops. De deelnemende koren, dirigenten en losse zangers nemen deel aan een workshop waarbij ze verschillend werken gaan instuderen die aan het einde van de week in een concert zullen worden uitgevoerd.

  Kodaly_zoltan Ik heb eerst even een kijkje genomen de workshop van het Budavári Te Deum van Zoltán Kodály onder leiding van prof. Hon. Aurél Tillai. In het festivalboek wordt hij"The grand old man of the Pécs choral scene genoemd. Een vriendelijke oude man die de repetitie op een rustige maar gedecideerde manier aanpakt. Hij geeft ook alle ruimte aan het meisje dat het een en ander in Het Engels moet vertalen De ouder generatie Hongaarse dirigenten spreekt nauwelijks Engels terwijl de jongere generatie zangers dat wel doet.

Daarna een deel van de repetitie van het festivalkoor olv Dr Lakner Tamás geluisterd. Dit is een koor samengesteld uit jonge mensen van verschillende koren en zij zingen de liederen door die tijdens de Open Singing worden gezongen. Vergelijkbaar met de taak die het Nederlands Studenten Kamerkoor had tijdens Europa Cantat Utrecht. Een prettige sfeer en een leuke groep. Tamás Lakner heeft een leuke manier van repeteren die goed pas bij deze jonge mensen.

Vervolgens naar de repetitie van de KroatischeVlado SunkoRoundabout the wine,  muziek voor mannenkoor. Daar komt de zwakke plek van de Hongaarse mannen aan het licht. Ze hebben er een hekel aan in een andere taal zingen. Er heerst een typisch mannenkoorsfeertje. Dat is toch overal hetzelfde. Brullende bassen en tenoren die daar commentaar op hebben. En natuurlijk zitten 0p de achterste rij de heren die het meest kletsen.

(foto: Kodály)

Volg en like ons:
onpost_follow
Tweet
Share