Sebastian Brouwer schittert in Missa Criolla

Bron: TC Tubantia 14 november 2005

Denekamp – Sint Nicolaaskerk, zondagmiddag. Het Oost-Nederlands Kamertjes Koor o.l.v Mariette Effing met o.a. de Missa Criolla van Ariel Ramirez. M.m.v. de tenor Sebastian Brouwer en het ensemble Macondo.

‘Eenvoudig. Direct. Deze muziek komt rechtstreeks uit het hart’, merkte de tenor Sebastian Brouwer onlangs over de Missa Criolla van Ariel Ramirez op in een interview in deze krant. De muziek zou de kloof naar het volk moeiteloos overbruggen en zelfs deuren naar een andere wereld kunnen openen. De musicus kwam superlatieven tekort en ik ging gisteren dan ook met hoog gespannen verwachtingen naar het concert van het Oost-Nederlands Kamertjeskoor, waarbij Brouwer de solopartij voor zijn rekening nam.

Die verwachtingen werden helemaal ingelost. Inderdaad een wonderschone compositie, die de klassieke en de lichte muziekwereld op authentieke wijze moeiteloos met elkaar vermengt. Je zou bijna vergeten dat er volgens velen een scherpe scheiding bestaat tussen die twee werelden. Dat Brouwer ervaring heeft met het vertolken van dit werk, er voor honderd procent achter staat en zichzelf volledig gaf, maakte de uitvoering helemaal bijzonder. Wat een passie en wat een natuurlijk stemgeluid. En niet te vergeten de inbreng van het Ensemble Macondo en het Oost-Nederlands Kamertjeskoor, dat op meerdere momenten de amateurstatus ontsteeg. Overigens gaf het koor ook blijk van professionaliteit in de (helaas) korte, Argentijnse composities die voor de mis op het programma stonden. Een uitstekend samengesteld programma, maar ik had het koor eigenlijk heel graag wat langer a capella horen zingen. Macondo, een groep die in wisselende bezetting muziek uit Latijns Amerika speelt, bracht ook enkele instrumentale composities ten gehore. Wat mij betreft is de kerk als podium voor deze muzikanten met hun karakteristieke panfluit en charango-geluid evenmin ideaal als een tochtend winkelcentrum. In een broeierig café zou de groep beter tot zijn recht komen, hoewel gezegd moet worden dat bij de begeleiding van de mis wel weer alles op zijn plaats viel. En dat er af en toe wel eens een snaar gestemd zou mogen worden, deed totaal geen afbreuk aan het geheel. Kortom: geen woord te veel, de opmerking over de kloof die overbrugd zou worden. Prachtig, vooral het Gloria.

Een half uur voor aanvang van het concert stond er al een file voor de deur die de parkeerplaats blokkeerde. De grote Sint Nicolaaskerk zat bijna vol en het applaus na afloop was niet van de lucht. Een dubbel en dwars verdiend applaus.

Nicolet Steemers

Volg en like ons:
onpost_follow
Tweet
Share