Sing we now merrily

Jubileumconcert Kringzingers, personeelskoor Universiteit Twente

Op zondag 30 mei 2010 om 15.30 uur in de Waterstaatkerk Hengelo, geeft het personeelskoor van de Universiteit Twente een bijzonder concert.  Op het programma staan werken van hedendaagse Rutter, Whitacre, Roe, Chilcott en de in 1976 overleden Britten. Het concert wordt gegeven met  medewerking van Falco van Loon, tenor en Gerard van Kempen, piano.Algehele leiding Mariette Effing. Toegansprijs 8 euro. Het concert duurt ongeveer 75 minuten.

  John-rutter_for-web2 Als componist schrijft John Rutter ( 1945) hoofdzakelijk voor koren. Hij studeerde muziek aan Clare College, Cambridge, dirigeerde daar het collegekoor en was er organist. Rutter krijgt dan wel vaak de kritiek dat zijn composities traditioneel zijn maar dat verklaart misschien ook zijn populariteit bij het grote publiek. Zijn muziek is toegankelijk, fijn om te zingen en goed te doen voor amateurkoren. Zo bevat de cyclus The Sprig of Thyme zeer aangename bewerkingen van volksliederen die in verschillende bezettingen te zingen zijn.

 Ook de Britse componist Benjamin Britten (1913-1976) bewerkte volkliederen maar deze zijn geheel anders van sfeer. Britten studeerde piano en compositie o.a. aan het Royal College of Music in Londen. Zijn vijftien opera's, liederencycli en koorwerken vormen het belangrijkste deel van zijn oeuvre. Hoewel hij niet direct een vernieuwer was, is zijn werk wel eigentijds te noemen. Britten was zeer geliefd en gewaardeerd bij collegae componisten. Hij wordt als de belangrijkste Britse componist sinds Purcell beschouwd.

Ericwhitacre De jonge componist Eric Whitacre (1970) speelde als student synthesizer in een techno-rockband maar ontdekte al snel de klassieke muziek, als zanger in het koor van de Universiteit. Hij is sterk geïnspireerd door pop- en electronische muziek en is een van de populairste en meest gespeelde componisten van zijn generatie. Zijn werken voor koor worden veelvuldig op internationale festivals uitgevoerd en zijn inmiddels opgenomen in het standaardrepertoire. Baandoorbrekend is hij vooral door zijn werken te laten inzingen via You Tube door zangers uit de hele wereld. Met Animal Crackers heeft hij bewust een populair koorwerk willen schrijven. Het is een zeer ridicule tekst maar de componist zelf adviseert om zijn compositie “zo sober en serieus mogelijk” uit te voeren.

Betty Roe (1930) werd op haar 12de toegelaten tot de Royal Academy of Music waar ze cello en piano studeerde. Als componist is ze bekend door haar stukken voor solo zang, koor en musicals. De cyclus Nursery Rhyme of Innocence and Experience is een verzameling composities uit verschillende periodes van haar carrière als componist.

Bob_chilcott Bob Chilcott (1955) zong als kind en student in King’s College Choir, Cambridge en was 12 jaar zanger bij vocal group The King’s Singers. Sinds 1997 werkt hij als full-time componist waarbij hij vooral populair is bij de jongere generatie. De cyclus Singing by Numbers is een hulde aan het zingen met als hoogtepunt het lied “Everyone suddenly burst out singing”. Het bevat verder liederen in allerlei bezettingen. Het woord “nummer” betekent volgens Chilcott zelf zowel de aanduiding “nummer”als zijnde een lied, dat het niet uitmaakt met hoeveel mensen je de liederen zingt of in welke volgorde het geheel wordt uitgevoerd. Kortom “in any number of ways”!

Volg en like ons:
onpost_follow
Tweet
Share