Stadsjongenskoor: Matthäustournee 2009

Mp09aDe beide concerten in de Plechelmusbasiliek te Oldenzaal met Consensus Vocalis en het Orkest van het oosten onder leiding van Jan Willem de Vriend gingen wat mij betreft perfect.Het is altijd een hele leuk situatie daar in de basiliek. Vanwege de enorme afstand tussen hetgeen zich muzikaal afspeeld op het priesterkoor en de koorzolder waar de jongens staan, moet ik in het middenschip staan als internediair om de jongens te dirigeren.

Mp09bHet is ieder jaar weer even aanvoelen hoe ik de boel moet timen. In het begin van het openingskoor sla ik nog netjes in de maat mee maar een paar maten voor de inzet van de jongens probeer ik een beetje te versnellen zodat de inzet van de koraalmelodie gelijk gaat klinken met het koor en orkest. De jongens hebben beide concerten erg goed gezongen!

De derde avond zong een deel van het Stadsjongenskoor in het Muziekcentrum Enschede. Ook daar moest weer een prestatie geleverd worden. De jongens moesten een omslag maken van mijn dirigenren naar dat van Jan Willem de Vriend. Ik heb grote waardering voor de manier waarop ze dat gedaan hebben. Het was prima! Ook krijg ik ieder jaar weer vele complimenten over de professionele inzet van de jongens. Ze moeten immers erg lang stilzitten en dat doen ze zonder moeite goed!

De kroon op het werk is ieder jaar weer de Mathäus Passion in de Bergkerk Deventer. De jongens zongen samen met een deel van Consensus Vocalis, het Deventer Vocaal Ensemble en Concerto ‘d Amsterdam onder leiding van Klaas Stok. Niet alleen het feit dat de instrumentalisten op authentieken instrumenten en in oude stemming spelen, maar ook de interpreatatie van Klaas Stok maakt het dat de jongens daar alrijd erg goed uit de verf komen. Klaas geeft het jongenskoor alle ruimte om klank te maken en dat is ieder jaar weer een genot om mee te maken. Ook daar hebben de jongens een voortreffelijke prestatie neegezet.

Volg en like ons:
onpost_follow
Tweet
Share