Stemtesten Stadsjongenskoor

Als dirigent van van het Stadsjongenskoor Oldenzaal ben ik er maar druk mee: het testen van jongens. Huh.. jongens testen? Jazeker! Ieder jaar maak ik bij alle scholen in Oldenzaal de afspraak om alle jongens uit groep 4 een stemtest af te nemen.  Dit doet het Stadsjongenskoor al bijna 95 jaar en wij zijn bijzonder blij dat we deze traditie in stand mogen en kunnen houden.

De jongens zijn vaak reuze nieuwsgierig als ik langs kom. In groepjes van vier gaan ze met mij mee. Spannend! Eerst voeren we een gesprek: hoe heet jij, wat zit je haar leuk, heb je ook een zus die zingt, kan je vader goed zingen en ben je wel fan van Fc Twente. Daarna vertel ik iets over het koor en dat ik jongens zoek die denken dat ze niet willen zingen, maar het stiekum wel heel goed kunnen.

We beginnen met wat rare oefeningen en bewegingen om het ijs te breken. Dat veroorzaakt vaak enorme lachsalvo’s en gaandeweg worden we iets serieuzer. Ik laat ze om de beurt een kort melodietje zingen en bijna zonder uitzondering durven de jongens dat. Daarna zingen we  " Vader Jacob" eerst allemaal apart, daarna met z’n tweeën of drieën en dan samen. Meestal heb ik dan wel gehoord of er jongens bij zitten die het goed kunnen en het best graag willen. Ik geef alle jongens een compliment dat ze goed hebben mee gedaan en dat ze een mooie stem hebben waar ze trots op kunnen zijn.  Ze mogen naar hun klas terug maar de jongens die ik heb uitgekozen moeten dan nog even blijven. Deze jongens vertel ik ze echt talent hebben om te zingen en dat ze op de openbare repetitie mogen komen luisteren.

Deze positieve stimulans levert ieder jaar weer een nieuw Opleidingskoor op. Het afgelopen jaar zelfs een een heel groot koor van zeventien zangers. De ouders van deze jongens ga ik komende weken allemaal bellen om te vragen hoe de jongens bevalt bij het koor. Ik ben benieuwd wie van deze jongens besluit door te gaan met zingen.

Olk092

Het Opleidingskoor tijdens het afgelopen kerstconcert met Alex als dirigent.

De openbare repetitie van dit jaar is op donderdag 25 juni om 16.30 uur in het repetitiegebouw van de St Joseph Harmonie aan de Haverstraat te Oldenzaal.

Volg en like ons:
onpost_follow
Tweet
Share