Symposium Vocaal Talent Nederland

Afgelopen weekend was ik bij het symposium Zingen met kinderen, jeug en jongeren van Vocaal Talent Nederland dat plaatsvond tijdens de Haarlemse Koorbiënnale. Het waren twee inspirerende en intensieve dagen. Het geheel stond onder leiding van Wilma ten Wolde, dirigent van het Nationaal Kinderkoor.

Het weekend begon met een workshop Bewegen van Panda van Proosdij. Dit was een hele actieve workshop waarbij we natuurlijk ten eerste werden gewezen op onze eigen zanghouding. Maar we kregen ook flink wat inspirerende bewegingsoefeningen en spellen om mee te nemen naar onze eigen praktijksituatie. In de workshops Innerlijke voorstelling en Repetitietechniek van Wilma ten Wolde werd me vooral duidelijk dat je kinderen vaak veel meer muzikale verantwoordelijkheid kunt en moet geven dan je denkt. "Alles wat van nature komt gaat goed"is een advies dat ik zeker mee ga nemen naar huis. Tijdens de workshop Repertoire werd duidelijk dat er in Nederland echt een gebrek is aan goed en leuk hedendaags repertoire. In het buitenland is veel meer te vinden. Blijven zoeken dus.

Ook de tweede dag begon met een workshop Bewegen van Panda van Proosdij. Het heerlijk om ontspannen op de te grond liggen maar  het geheel eindigde uiteindelijk weeer in een razend snel reactiespel waarbij we klaar wakker moesten zijn. Daarna ging het een uur lang over Bewegen bij muziek: hoe kun je door wisselingen in opstelling en kleine bewegingen de liederen meer tot leven laten komen op het podium. Heel erg leerzaam vond ik dat. Vooral dat je erg leuke dingen kunt doen met de relatie ademhaling- beweging was voor mij een eye-opener. De workshop Solfège met kinderen bestond voornamelijk uit het aanreiken van de verschillende mogelijkheden die er op dit vlak al zijn: o.a Ward, Jongleren, Ottmann en Kodaly. Het weekend werd afgesloten met een workshop Stemvorming van Irene Verburg waarbij ik vooral wat leuke didactische foefjes leerde om kinderen tot een gezond stemgebruik te verleiden

Een heel leuk en leerzaam weekend waarbij ik ook nog eens wat leuke contacten heb opgedaan! De volgende keer ben ik zeker van de partij.

Volg en like ons:
onpost_follow
Tweet
Share