Zomerconcert Stadsjongenskoor

Op zondag 25 juni aanstaande geeft het Stadsjongenskoor om 16.00 uur het jaarlijkse zomerconcert in de Hofkerk te Oldenzaal.

Anders dan in de aankondigingen staat, zal onze vaste pianiste Aartje Disberg niet op dit concert spelen. Twee weken geleden heeft ze door omstandigheden af moeten zeggen. Hierdoor heb ik twee dagen lang met pianospelend Oldenzaal en Enschede gebeld en mijn conclusie is dat er op25 juni veel concerten zijn! Gelukkig kwam na al deze tevergeefse telefoontjes een mailtje van Armanda ten Brink. Zij had nog een paar uurtjes vrij! Armanda is een fantastische collega en ik werk graag met haar samen. Zo wordt dit zomerconcert in meerdere opzichten bijzonder.

We hebben namelijke nog vier bijzondere zangers te gast op dit concert. Het is de groep Voices in Four. Vier mannen die als jongens bij het Stadsjongenskoor zijn begonnen met zingen, daarna verder zijn gegaan bij het toenmalige jongemannenkoor en tenslotte voor zichzelf zijn begonnen. Ze hebben een aantal jaren niet opgetreden, maar willen de draad graag weer oppakken. We vinden het ontzettend leuk dat ze mee doen op dit concert.

Het Stadsjongenskoor en opleidingskoor zullen het concert openen wel met een zeer merkwaardige tekst: I can’t sing a note Sir, somethings hurts my throat Sir, de schrik van elke koordirigent! Alhoewel het al juni is zingen we toch een lied over de mei. In Grüss Gott, du schöner Maien zingen de jongens over de bloemen, de bijen en de vogels. Daar word je vrolijk van. Hein, Wesley, Gijs en Wouter hebben de moeilijke taak het geheel in canon te zingen zodat er een dubbelkorig effect ontstaat. Het lied Whales is al jaren een van de favoriete liederen van de jongens. Het is ook een lied dat aandacht vraagt voor iets belangrijks: op walvissen moet je niet jagen. Het zijn prachtige beesten die vrij in zee moeten kunnen zwemmen. Maurits, Gabriël en Gijs zingen het tweede couplet solo. Hierna gaan we terug in het Stenen Tijdperk van de Flinstones met een Yabadabadoo rol voor Benjamin.

Riordon is zo moedig om helemaal alleen het optreden van het opleidingskoor te openen met de canon Kookaburra. Ook Rik is beslist niet bang en opent geheimzinnig de Indianenmars. Hij krijgt al snel de hulp van meer en meer zangers. In het lied Spook komt de ware aard van dit opleidingskoor naar boven! Ze zijn verschrikkelijk, luister maar… Na al deze plagerijen stemt het koor het publiek vrolijk met Zip a dee doo dah, wat een heerlijke dag is het! Daarna voegt het jongenskoor zich bij het opleidingskoor en kan het publiek tot rust komen tijdens het lied Zeit für Ruhe. Stilte is erg mooi, dat moet blijven bestaan zingen Ruben en Gabriël.

Dit jaar is het Mozart, Mozart en nog eens Mozart. Daarom zingt het Stadsjongenskoor ook Mozart. Allereerst kunt u luisteren naar Unsere kleine Nachtmusik en Papagenos Glockenspiel. Daarna komt het opleidingskoor het jongenskoor versterken om de toverspreuk Diggi, daggi van Casper (Colas), de tovenaar uit de opera Bastien und Bastienne uit te spreken. Deze opera heeft Mozart gecomponeerd toen hij 12 jaar oud was!

Het jongemannenkoor zingt in het eerste lied over der Tag des Herrn: Sonntag. Een prachtige vierstemmige bewerking voor mannenkoor. Mad world is bekend is van radio en tv, al is het is alweer een jaartje geleden dat zanger Gary Jules deze gevoelige tekst zeer stoïcijns zong. De jongemannen zingen natuurlijk ook over de liefde: want wat zeg je als je voor het altaar staat? Yes, sir! Voordat het zover is moet je eerst verliefd worden en daarover gaat het in het lied Can’ t help falling in love. Om al deze gevoeligheden te relativeren zingen de jongemannen tenslotte de shanty Cape clear. Stoere mannentaal, want de kust is in zicht. Straks maken we het weinige geld dat we hebben op.

Voices in four openen hun optreden met het swingende Happy together. Daarna geven ze een vertolking van het gevoelige Angels van de bekende zanger Robbie Williams. Ze besluiten met het swingende I get around. Het jongemannenkoor voegt zich bij de groep om samen eerst Aura Lee te zingen en daarna over Katy. Dat moeten wel bijzondere meisjes zijn.

In het lied Laudate dominum zingen de jongens en jongemannen in het Latijn, Ruben in het Frans en Gabriël in het Duits. In het laatste aanstekelijke lied The rhythm of life zingen de jongens en jongemannen samen over de kracht van muziek. Het ritme moet door blijven gaan. Iedereen op de hele wereld moet mee doen: you can do it if you try!

 

Volg en like ons:
onpost_follow
Tweet
Share