Beleef het buitenleven met het ONKK

Het Oost Nederlands Kamertjes Koor (ONKK) geeft vanavond  23 juni om 20.00 uur in het voormalig kloosterDe Zwanenhof in Zenderen. Deze landelijke, rustgevende omgeving heeft het ONKKgeïnspireerd tot een mooi programma met als thema ‘het buitenleven’. Het koorzingt liederen van Robert Schumann, Antonín Dvořák en Edward Elgar. Pianist Gerard van Kempenverzorgt de begeleiding en twee intermezzo’s.

‘Zigeunerleben’ van Schumann voert de luisteraar naar hetbos, waar zigeuners zich ophouden bij een kampvuur. Verhalen en liederenklinken, meisjes met zwarte ogen dansen wild op gitaarmuziek, maar als hetdaagt in het oosten verbleken al deze mooie nachtbeelden. Waar gaan zeheen?

‘Sechs Klänge aus Mähren’ behoort tot de beroemdste werkenvan Dvořák. Het ONKK voert ze uit in debewerking van Janáček. Voor Antonin Dvořák was de Tsjechische natuur- envolksmuziek een voortdurende bron van inspiratie. Al aan het begin van zijncarrière schrijft hij duetten op Moravische teksten. In 1884 koopt Dvořák eenstuk land gelegen bij het dorp Vysoka en laat daar een huis bouwen. Veel vanzijn muziek is op die plek ontstaan, geïnspireerd door de natuur.

 In ‘From the Bavarian Highlands’ maken we kennis met delichtere kant van Elgar. Vanaf 1890 bracht de familie Elgar enkele jaren hunvakantie door in Zuid Beieren. Het gebied had in die tijd niet de levendigheiddie het nu heeft. Hierdoor brachten de Elgars de avonden meestal door in lokaleuitspanningen om met een drankje te genieten van volksmuziek en dans uit destreek. Overdag wandelden ze veel en genoten van de natuur. Al tijdens hunvakantie in Beieren schreef zijn vrouw Alice zes gedichten in de stijl vanBeierse volksliederen. Toen ze in 1894 terug kwamen in Engeland begon Elgardeze gedichten op muziek te zetten. De invloeden van de genoten vakantie zijnduidelijk te horen in de muziek.

 Gerard van Kempen speelt twee ‘Consolations’ van Franz Liszt en twee stukken uit ‘24 morceauxcharacteristiques’ van Anton Arensky. Liszt was de een van de grootstepianovirtuozen aller tijden en behaalde grote triomfen tijdens zijn reizen doorheel Europa. Anton Arensky’s stijl onderging vele invloeden: Chopin,Tchaikovsky, Mendelssohn. Hij componeerde een aantal pianoconcerti waarinChopin’s stijl, in de vorm van subtiele versieringen en zangerige melodieën,duidelijk hoorbaar is. 

Entree: € 10,- (tot 18 jaar € 5,-)

Buitenleven_1

Volg en like ons:
onpost_follow
Tweet
Share