Enthousiaste zang van Stadsjongenskoor*

Bron: TC/Tubantia

OLDENZAAL – Het programmablad en de presentatie sprakenelkaar tegen: was het nou een zomer- of toch een voorjaarsconcert dat hetStadsjongenskoor* Oldenzaal gistermiddag in een goed gevulde Hofkerk gaf?Duidelijk was wel dat alle zangers en percussionisten zich het best thuisvoelden in tropische (dus toch: zomerse) sferen, getuige de uitbundigheidwaarmee de Spaanstalige bijdragen aan het eind van het concert klonken.

Helemaal aan het begin van het concert kwam het Jongemannenkoornog wat timide over. Deze geleding zong helemaal onbegeleid en dan ook nog werkdat niet eerder voor het publiek gebracht was. Het spook van de detonatie waardeonverbiddelijk rond, dus het is te hopen dat er nog een portie zelfvertrouwenin de koffer naar Praag mee mag, komend najaar. In Credo klonk gelukkig watmeer dynamiek, al kon ik nog steeds in klank niet waarnemen wat de dirigentegebaarde.

Het jongenskoor werd wél begeleid, op een onzuivere vleugelen legde veel enthousiasme aan de dag. Deze jeugdige vocalisten zaten eerderaan de bovenkant van de intonatie. Alle lof voor de prima uitspraak van deFranstalige teksten.

Na het uitdelen van de koordiploma’s en een zilverenkoorspeld, slechts één van de vele onderbrekingen tijdens dit pauzeloos en tochbijna twee uren durende concert, trad het Slagwerkensemble Muziekschool Twentevoor het voetlicht. Docent en meespelend ensembleleider

Hans Grutterink voerdemet zijn percussionisten een eigen werk uit, getiteld Circus. Hierna was dekweekvijver van het Stadsjongenskoor* te horen: het opleidingskoor. Deze achtjongens lieten een nog heel pril geluid horen, maar de juiste spirit zit er alwel in. Conservatoriumstudent
Niek van den Berg nam even de taak van Mariette Effing over in het geestige Garnalenlied.Ondeugendheid vanWillemWilmink was aan dit groepje beslist besteed: Lekker engezond.

Heel aardig was de selectie uit die Zauberflöte, met alsenige vrouwelijke vocaliste de docente Ivette van Laar. Voorafgaande aan de apotheose,waarover ik al eerder repte, kwam het Jongemannenkoor nog wat zelfverzekerderterug met een compositie van Andrew Lloyd Webber en de in deze regio nu albijna klassiek geworden tekst van WillemWilmink, het door Frank Deiman getoonzette Heftantattat: zuiver gezongen.

Koen Edeling

NB: ik ben zo vrij geweest de term "Stadsjongerenkoor" 3x te veranderen in "StadsjongenSkoor". Een fout die steeds maar weer wordt gemaakt.

Volg en like ons:
onpost_follow
Tweet
Share