Europa Cantat 16: Winners Concert

In een volle Janskerk naar het Winners Concert geweest.Toen ik aan kwam stonden er wel honderd mensen voor de deur die noggeen kaartje hadden maar dolgraag naar binnen wilden. Het was de heledag vrij warm geweest en een uur daarvoor was er een enorme onweerbuigeweest. Dit zorgde er voor dat het niet alleen heel erg warm in dekerk was, maar ook nog eens heel erg vochtig en benauwd. Dit maakte hetverblijf in de kerk niet erg aangenaam.

Leuk gevonden zo’nWinners Concert! In navolging van Engeland  hebben veel landen nu eenkorencompetitie op TV. Dit zorgt ervoor dat het zingen in een koor weerpopulair aan het worden is.  Op een of andere manier is de NederlandseKorenslag verworden tot een competitie voor de koren die populairemuziek zingen. Ik heb een paar afleveringen gezien maar ik kon het alsdirigent uit de klassieke hoek toch moeilijk aanhoren. En dan heb ikhet niet over de koren zelf maar over de kritiek die de koren van dejury kregen. Wanneer er alleen maar musici in de jury zitten die uit delichte muziek dan heb je als klassiek koor geen schijn van kans.

InDuitsland is het ongetwijfeld anders. Het Ensemble Vocal uit Hamburg isde winnaar van het Deutscher Chorwettbewerb. Zij zongen het complexe enprachige O Tod, wie bitter bist du van Max Reger. Wat een prachtige koorklankbijvoorbeeld en dan zulke jonge mensen. Ik weet niet of Nederland eenvergelijkbaar koor heeft. Misschien op semi professioneel niveau welmaar zeker niet geschikt voor de Nederlandse Korenslag.

Ook deBelgische bijdrage was bijzonder. Camerata Aetas Nova uit Leuven magzich Choir of the year in Belgie noemen. Een veel kleiner maar ook eensveel jonger koor met een veel helderder koorklank. Na een hele goedestart vond ik dit koor toch wat tegen vallen in met name de lichtemuziek.

Kunstfontysjazzchoir_2 Daarna was het de beurt aan ons eigen Fontys Jazz Choiruit Tilburg de winnaar van Korenslag. Aan het applaus te horen was daarheel wat publiek op af gekomen. Helaas was de afstelling van het geluidzo ontzettend slecht dat ik het koor nauwelijks heb horen zingen. Hetkoor zelf moet hier toch bijzonder ongelukkig mee zijn. Ik vraag het meaf wiens beslissing het is geweest om zonder headsets te zingenterwijl de band wel werd uitversterkt. Mischien had de band zich meeraan de situatie kunnen aanpassen? Spelen in een ruime akoestiek vergtenige aanpassing en dit gebeurde niet. Omdat ik vrijwel achter in dekerk zat bleef er van het geluid niets over.

Het is zeker eencombinatie geweest van factoren dat ik het na het tweede lied niet meerkon uithouden in de kerk en ik was niet de enige. Het was zo warm enbenauwd dat ik me niet lekker voelde. Gelukkig kon ik makkelijk wegomdat ik helemaal achteraan zat. Eigenlijk was het concert al te langvoordat het Fontys Jazz Choir begon te zingen. Ieder koor had van mijminstens tien minuten minder mogen zingen dan was de opbouw van hetconcert beter geweest. Nadat ik weg was duurde het concert nog zekereen half uur. En de mensen die zijn gebleven hebben zich ongetwijfeldvermaakt. Ik zat al lekker op een terras met een glaasje wijn.

Volg en like ons:
onpost_follow
Tweet
Share