Inspiratie (6)

In het kader van "inspiratie" ben ik vanavond naar een concert geweest van het Nederlands Kamerkoor. Onder leiding van dirigent Paul Hillier werd The Great Service van de componist  William Byrd (1534-1623)  uitgevoerd.

Williambyrd1sizedByrd componeerde zijn Great Service waarschijnlijkaan het einde van de zestiende eeuw. Het werk werd pas in het begin van detwintigste eeuw ontdekt en staat sindsdien bekend als een van de mooiste voorbeelden van ElizabethaanseKatholieke religieuze muziek. Want,  ondanks alle religieuze twisten in hetEngeland van de zestiende eeuw bleef Byrd zijn leven lang een overtuigdRooms-Katholiek.

The Great Service van Byrd is een tienstemmige compositie. De 10 stemmen klinken praktisch nooit gelijktijdig, maar meestal solistisch in afwisseling met het koor of in imitatie in paren voor 4 tot 8 stemmen.  Paul Hillier kiest voor een stevige aanpak van de muziek muziek van Byrd. Dit maakte de avond spannend en zeer aangenaam.

De verschillende delen van The Great Service werden afgewisseldmet vier hedendaagse composities van David Lang, Howard Skempton, Gavin Bryarsen Jack Body. Deze vier compositie pasten erg mooi in het rijke klankidioom van Byrd.  De compositie Again van David lang vond ik zeer verassend in zijn eenvoud waarbij het Nederlands Kamerkoor een muzikale spanningsboog liet horen die zeer indrukwekkend was. Ook was ik zeer onder de induk van Rise up my love van Howard Skempton.  Een prachtige eenheid in klank. De Five lullabies van Jack Body vond ik het minst in het programma passen, maar wat een fantastische compositie! Het stuk And so ended Kant’s travelling in this world van Gavin Bryars is heel apart en niet vergelijkbaar. De componist heeft nog altijd het plan het hele boek The last days van Immanual Kant van Thomas De Quincey (1785-1859) op muziek te zetten en er een opera van te maken.

Het programma The Great Service opgenomen in het concertgebouw te Amsterdam wordt uitgezonden op 8 mei in het KRO Avondconcert op Radio 4.

Volg en like ons:
onpost_follow
Tweet
Share