Klimaat en geologie

Vanavond hebben we met het Oostnederlands Kamertjeskoor weer een bijzonder optreden achter de rug. We zongen als muzikale omlijsting bij de opening van de expositie over Klimaat en geologie. Deze expositie wordt gehouden van 27 juni tot 20 juli op Erve Kraesgenberg te Losser. Aangezien mijn vader een belangrijk deel uit maakt in de organisatie van deze expositie was ik als dochter van deze inmiddels regionaal beroemde weerman gevraagd passende muziek uit te voeren.

We begonnen met twee liederen over wind en zeilen. Dat liep gelukkig goed af met deze zeemannen, ze kwamen veilig thuis! Dat kon ik niet zeggen van de Three Fischers van Jurriaan Andriessen. Zij komen om in de storm die duidelijk te horen is in de muziek. Full fathom five (thy father lies…) kwam met en beetje fantasie in de buurt van geologie. Dit werd door de aanwezigen als zodanig geaccepteerd.

Daarna had ik wat echte weertypes op het programma. The rainy day van Sullivan beschrijft een weertype dat we allemaal wel kennen: druilerig…  Snow van H.P. Keuning laat de verstilling van een vredig landschap bedekt door de verse sneeuw horen. In The shower van Elgar kun je  echte dikke druppels regen horen en ook daar: na regen komt zonneschijn! As torrents in summer van Elgar is ook een bijzondere.  Het verschijnsel van onverwachte hoge waterstanden wordt daar beschreven op een zeer poetische manier net zoals ons hart soms ook kan overstromen van liefde en inspiratie.

Tenslotte was het tijd voor een echte weersverwachting: Het Grote Werk. Deze heb ik jaren geleden samen met mijn vader geschreven naar een voorbeeld van de Kings Singers. Het zit vol met ouderwetse terminologieën en toen ik het herinstudeerde het het huidige ONKK vroeg een aantal zich af waarom het zo grappig kon zijn. Nou dat hebben ze vanavond gemerkt. Er waren toch weer veel mensen die echt moesten lachen om de asburde waarheid van de weerssituatie die wij al zingend beschrijven. Meteorologisch klopt het namelijk exact!!! En dat in de zomer…

Met het Grote Werk  heeft het ONKK inmiddels ook buiten de regio succes. Plannen voor een uitvoering op het KNMI liggen alweer klaar na vanavond :).

Volg en like ons:
onpost_follow
Tweet
Share