Nieuwe opleidingskoor Stadsjongenskoor Oldenzaal!

Een jongenskoor ‘op de been’ houden is een intensieve baan. Je moet de jongens voortdurend weten te boeien en te motiveren. Ook is het erg belangrijk dat er ieder jaar voldoende nieuwe stemmen bijkomen omdat jongens wegens het verschijnsel ‘baard in de keel’ niet eeuwig hoog kunnen blijven zingen.

Het is dus een kwestie van nieuwe jongens te werven, op te leiden en voortdurend ‘opbouwen’. Daarom ben ik altijd weer blij met het nieuwe opleidingskoor. Ieder jaar in mei ga ik samen met iemand van het bestuur naar alle basisscholen in Oldenzaal. Het jongenskoor beseft zich heel erg goed dat het hiermee vanuit haar rijke traditie een bevoorrechte positie heeft en koestert deze ook met zorg. Alle jongens uit groep vier gaan dan in groepjes even met mij mee en dan neem ik ze een kleine stemtest af. De gebeurt zeer speels door een klein gesprekje, een hele rare zangoefening en het zingen van Vader Jacob. Wanneer ik vind dat de jongens over een goede stem beschikken, denk dat ze een muzikaal gehoor hebben en ze een gemotiveerde indruk maken, wordt hun naam opgeschreven en mogen ze de openbare repetitie bezoeken. Hier kunnen ze zich dan opgegeven om deel te nemen aan het opleidingskoor. Het feit dat ze door mij worden uitgekozen om mee te mogen zingen heeft een zeer motiverend effect.

Meestal selecteren we zo’n 100 jongens, daarvan komt meestel 25% op de openbare repetitie. Dit jaar zijn maar liefst 20 enthousiaste jongens aan het opleidingskoor begonnen. Mijn eerste indruk van de groep is dat het wel eens een goede lichting zou kunnen zijn. Plezier hebben ze in ieder geval!

Volg en like ons:
onpost_follow
Tweet
Share