World Symposium on Choral Music (5)

!– @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } –>!– @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } –> <!– @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } –>

Kbenfestival06Vandaag maar eens de tip van Vera opgevolgd en na het eten een echt origineel Deens ijsje genomen. Daarvoor moest ik even naar het Strøget want daar had ik een ijscotent gezien waar iets als "huisgemaakt" en "traditioneel" in het Deens op de ruiten stond. Inderdaad erg leuuek!!! Het is mooi weer en Kopenhagen begint nog meer tot leven te komen! Ineens zijn ze er, de straatmuzikanten, sieradenmakers, tekenaars en de straatartiesten. Zij nemen namelijk de taak over in het Strøget als de dure winkels dicht gaan. Met een ijsje in de hand kon ik de verleiding van het straattheater niet weerstaan. Wat een ontzettend leuke stad is Kopenhagen! Vandaag voelde ik me echt helemaal "in the mood" zoals het hier allemaal gaat.

Ik begin namelijk echt mijn draai te vinden hier. Ik koop ‘s morgens in zo’n klein winkeltje mijn lunch (verse belegde broodjes) en ‘s avonds van het laatste concert op weg naar het hotel één of twee gekoelde blikjes bier in een avondwinkel zoals zovelen. Tuborg bier is echt dé drank van Kopenhagen. Het is overal te koop en iedereen gaat ook gewoon buiten ergens zitten om een blikje bier te drinken. Ook kun je halve liters in een plastic glas kopen bij van die mooie kiosken. Alles heel ontspannen en om te genieten, geen gelal al weet ik al precies waar de plaatselijke dronkelappen in het portiek liggen, en die zijn meestal al onder zeil als ik er langs moet.

Vandaag was ik vroeg "thuis" want het laatste concert was hier "om de hoek" in het Glyptoteket, het museum voor oude en nieuwe kunst. Een prachtig mooi gebouw en een hele goede akoestiek. Het koor uit  Key Cygnetures New Zealand had ik al een keer gehoord en het Winneba Youth Choir uit Ghana bracht de eigen koorcultuur tot leven. Natuurlijk  kreeg het publiek een het einde de gelegeheid mee te klappen en te begwegen. Heel leuk allemaal.

Hoogtepunt van de dag was voor mij het kinder- en jeugdkoor Coro Calicantus uit Zwitserland. Ook weer een geheel eigen klank en ik denk darbij dat het Zwitserduits de klank bepaalt. Toch zongen ze in alle vier talen, wat een rijkdom! Het geheel was met veel humor gebracht en deed losjes aan. Ik vond de composities van Ivo Antognini heel erg leuk en goed geschreven.  Ik heb erg genoten van hun optreden.

Zowel vandaag als gisteren ook een groot gedeelte van de ochtend en middag doorgebracht op de expo. Daar staan álle grote uitgevers van bladmuziek en daar kun je als koordirigent uuuuuuren zoet mee zijn. Ik ben nog niet klaar maar ik kan het thuisfront in ieder geval verklappen dat ik erg veel muziek heb gevonden voor het Jongemannenkoor uit Oldenzaal. Dit is toch echt een speciale groep zangers waar het vanwege de bezetting toch vaak lastig is iets leukes en goed te vinden. Om muziek te kopen voor het jongenskoor moet ik me echt inhouden: efr is zoveel te vinden hier! Voor het Kamertjeskoor en de Kringzingers ben ik ook aan het rondstruinen, ik heb al een aantal dingen gekocht en de week is nog lang…

Tenslotte ook nog een zeer inspirerende workshop gevolgd van Gunnar Ericsson, een zeer gerenomeerde Zweedse dirigent. Hij gaf een voorbeeld van enkele oefeningen hoer je een koor kunt laten wennen aan hedendaagse klanken, clusters, onafhankelijke melodieën door elkaar zingen enz. Het gebeurde allemaal met simpele melodieën, tegen elkaar werden gezongen, in canon in de kwint, in de vertraging enz. Allemaal dingen die je wel weet maar zijn opbouw maakte het erg makkelijk. Hij was ook erg trots op zijn nieuwste boek dat vers van de pers was: wat een toeval!

Morgen, of eigenlijk vandaag, is het Tivoli dag! De hele dag openluchtconcerten in de Tivoli Gardens. Daar heb ik heel erg veel zin in. Tivoli is opgericht door de in Algerije geboren diplomatenzoon Georg Carstens in 1843. Het is een mengeling van exotische stijlen en een van de meest bezochten Europesen "vrijetijdsparken" van Europa. Er zijn wel wat opzichtige attracties maar het accent ligt toch meer op de totaalbeleving, vooral ś avonds met de mooie verlichtingen. Morgen dus de hele dag lekker buiten en wat heeft de organisatie geluk met het weer!!! Ik kan koren beluisteren uit: Roemenie, Noorwegen, Oeganda, Taiwan, Zweden, Cuba, Ghana en Indonesië. ś Middags is ook het Songbridge Concert in de Tivoli Concert Hall met optredens van kinderkoren van de verschillende continenten. Echt heel bijzonder!

Tivoli07

Volg en like ons:
onpost_follow
Tweet
Share