Zingen, dansen, swingen op straat

Amusing Hengelo 2009trekt muziekliefhebbers naar de binnenstad.

HENGELO – Debegintonen van ‘ Bohemian Rhapsody’ klinken over het Marktplein. Het publiekveert op, het nummer wordt uit volle borst meegezongen. „ Zo mooi gezongen, ikheb echt kippenvel”, reageert een bezoekster wanneer de laatste noot gezongenis. Overal in het centrum klinken swingende popnummers, fijne meezingers,musicalliedjes en gedragen klassieke liederen. En dat gewoon op straat.

Zonder ook maarergens een kaartje voor te hoeven kopen kwamen muziekliefhebbers zaterdag ruimschootsaan hun trekken tijdens de vierde editie van korenfestival Amusing Hengelo.4000 zangers, verdeeld over 110 koren, zongen hun mooiste liedjes op de 24podia in het centrum. Zo werd gezongen in het gemeentehuis, in de Lambertuskerk,in het Rabotheater, en verder op iedere hoek van de straat.

Voor het podium ophet Stationsplein wachten de dames van Dutch Pride tot zij het podium op mogen.Ze zijn voor de gelegenheid uitgedost in witte kleding met oranje accenten. Hetis hun vierde optreden al die dag. „ Ergens viel een gat, dus konden wij eenkeertje vaker”, vertelt zangeres Roamie Marsman. „ Als we kunnen zingen danzijn we blij. Meestal treden we alleen op rond kerst.”

Ook voor Rob Peters,een van de drijvende krachten achter Amusing Hengelo is het een dag volhoogtepunten. Als lid van het organisatieteam rent hij van hot naar her omalles zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen. Toch vergeet hij niet om metvolle teugen te genieten. „Vanochtend tijdens het inzingen hebben we onderleiding van zangcoach Rogier IJmker met alle aanwezige zangers in het Rabotheaterde canon van Amusing 2009 gezongen. Toen ben ik even op het podium gaan staanom te luisteren, het klonk zo gaaf.”

Een van de doelstellingenvan het festival is de mensen te laten zien wat koorzang nu eigenlijk is. „Veelmensen hebben een verkeerd beeld. Dat het alleen klassiek is. Of dat ze dooreen strenge auditieronde moeten. Op deze manier willen we de drempel voormensen die graag willen zingen verlagen”, vertelt Peters.

Het festival isletterlijk laagdrempelig. Het winkelend publiek kan eenvoudigweg niet om depodia heen. Alle optredens zijn op straat en gratis en de meeste mensenblijven even staan om te luisteren.

Dit voor het eerst gezongen in het nieuwe ROC- gebouw aan de Lansinkesweg. Hetgebouw blijktjaar werd er  zich uitstekend te lenen voor koorzang. Het OldenzaalseJongemannenkoor is een van de koren die er mag zingen. Ze geven een prachtigoptreden en worden beloond met een daverend applaus. De ambitie van Petersreikt echter verder dan het ROC. „Volgend jaar bestaan we vijf jaar en willenwe nóg groter. Met nog meer koren en nog verder verspreid over de stad. Dangaan we ook in het nieuwe Metropool staan. Al weten ze dat bij het Metropoolnog niet”, knipoogt hij.

Amusing_hengelo_2009

Volg en like ons:
onpost_follow
Tweet
Share