Toppers!!!

Het Nederlands Elftal mag dan verloren hebben: Dit zijn de echte winnaars van zondag 25 juni 2006. Het is het opleidingskoor 2005-2006 van het Stadsjongenskoor Oldenzaal.
Afgelopen september zijn ze begonnen repeteren en met veel energie, lawaai, drukte, enthousiasme en chaos af en toe. Het is een zeer pittig groepje jongens maar met ongelooflijk veel zangcapaciteit.
Gisteren tijdens het zomerconcert hebben ze laten zien en horen dat ze er aan toe zijn de overstap naar het grote koor te maken. Ze hebben uitstekend gezongen en ook een hele goede concertmentaliteit laten zien. Dit betekent dat ze heel goed hebben opgelet en ook het op-en-af gaan deden ze prima zoals afgesproken. Ze deden het zelf nog beter dan de dirigent want toen ik ze vergat op het podium te vragen kwam ze uit zichzelf aangelopen. Zeer goed gedaan jongens!!!

Het concert was in alle opzichten uitstekend. Zelden ben ik zo tevreden. Ik denk dat dit een van de beste concerten is geweest die we hebben gegeven en dat het jongens- en jongemannenkoor nog steeds vooruit gaat. Ook de samenwerking met Armanda ten Brink was fantastisch en we inspireerden elkaar over en weer om tot nog mooier muzikaal resultaat te komen.

Alhoewel het jongenskoor een aantal sopranen miste door familiefeesten was de klank voortreffelijk. De solisten hebben het zeer goed gedaan en in het bijzonder wil ik Benjamin even noemen voor zijn rol in het lied van The Flinstones . Als u ooit een imitator zoekt van Fred dan kunt u hem inhuren. Het blokje Mozartliederen ging ook erg goed. nadat we in The Flinstones al met succes driestemmig hadden gezongen, kon het publiek luisteren naar weer een tweetal driestemmige liederen. Driestemmig zingen is voor het koor nieuw en het harde studeren heeft zijn vruchten afgeworpen! Het opleidingskoor kwam het jongenskoor versterken in de aria van Colas met een leuke rol voor Casper als tovenaar. Dit viel bij het publiek zeer in de smaak.

Ook het jongemannenkoor timmert flink aan de weg qua koorklank. Ze worden steeds beter en beter. het vierstemmige Sonntag kwam uitstekend uit de verf. A capella zingen is iets waar het jongemannenkoor zich meer en meer moet gaan toeleggen en waar nog het een en ander beter kan. We blijven daar aan werken. De liederen met pianobegeleiding gingen prima.

De jongens van Voices in four hebben duidelijk meer ervaring in het a capella repertoire. Hun aanstekelijk gezang zal het jongenmannenkoor zeker inspireren om door te gaan met zingen. Ze zongen ook nog twee liederen samen met het jongemannenkoor en dan heb je er toch echt een compleet mannenkoor staan! Erg leuk om met deze mannen te werken.

Het lied Laudate dominum moet nog groeien qua uitvoering. Het was de eerste keer dat we het zongen tijdens een concert en vanaf hier kan het alleen maar beter gaan. Gabriel en Ruben hebben het uitstekend gedaan! Over The rhythm of life kan ik maar een ding zeggen: fan-tas-tisch!!! Afgelopen oktober heb ik het op het jubileumconcert met 1 arm moeten dirigeren en ik kan je zegen dat het met 2 armen veel leuker is! Iedereen die op het concert aanwezig was zal het met me eens zijn dat dit een van de beste concerten was die ik met het Stadsjongenskoor heb gegeven.
Aan het eind van het concert werd Jan gehuldigd. Jan is onze secretaris en al 25 jaar rots in de branding van het Stadsjongenskoor. Hij heeft allerlei belangrijke taken vervuld en ging daar ook mee door toen het een tijd lang niet zo goed ging met het koor. Dat soort mensen zijn goud waard! Hij wil het wat rustiger aan gaan doen en dat gunt iedereen hem van harte. Jan is een bescheiden mens maar gisteren is hij ere-lid van het Stadsjongenskoor geworden. Hij kreeg daarbij een oorkonde en een gouden speldje met het logo van het koor. Het is Jan van harte gegund. Natuurlijk hebben we Jan en zijn vrouw nog even toegezongen.

Zomerconcert Stadsjongenskoor

Op zondag 25 juni aanstaande geeft het Stadsjongenskoor om 16.00 uur het jaarlijkse zomerconcert in de Hofkerk te Oldenzaal.

Anders dan in de aankondigingen staat, zal onze vaste pianiste Aartje Disberg niet op dit concert spelen. Twee weken geleden heeft ze door omstandigheden af moeten zeggen. Hierdoor heb ik twee dagen lang met pianospelend Oldenzaal en Enschede gebeld en mijn conclusie is dat er op25 juni veel concerten zijn! Gelukkig kwam na al deze tevergeefse telefoontjes een mailtje van Armanda ten Brink. Zij had nog een paar uurtjes vrij! Armanda is een fantastische collega en ik werk graag met haar samen. Zo wordt dit zomerconcert in meerdere opzichten bijzonder.

We hebben namelijke nog vier bijzondere zangers te gast op dit concert. Het is de groep Voices in Four. Vier mannen die als jongens bij het Stadsjongenskoor zijn begonnen met zingen, daarna verder zijn gegaan bij het toenmalige jongemannenkoor en tenslotte voor zichzelf zijn begonnen. Ze hebben een aantal jaren niet opgetreden, maar willen de draad graag weer oppakken. We vinden het ontzettend leuk dat ze mee doen op dit concert.

Het Stadsjongenskoor en opleidingskoor zullen het concert openen wel met een zeer merkwaardige tekst: I can’t sing a note Sir, somethings hurts my throat Sir, de schrik van elke koordirigent! Alhoewel het al juni is zingen we toch een lied over de mei. In Grüss Gott, du schöner Maien zingen de jongens over de bloemen, de bijen en de vogels. Daar word je vrolijk van. Hein, Wesley, Gijs en Wouter hebben de moeilijke taak het geheel in canon te zingen zodat er een dubbelkorig effect ontstaat. Het lied Whales is al jaren een van de favoriete liederen van de jongens. Het is ook een lied dat aandacht vraagt voor iets belangrijks: op walvissen moet je niet jagen. Het zijn prachtige beesten die vrij in zee moeten kunnen zwemmen. Maurits, Gabriël en Gijs zingen het tweede couplet solo. Hierna gaan we terug in het Stenen Tijdperk van de Flinstones met een Yabadabadoo rol voor Benjamin.

Riordon is zo moedig om helemaal alleen het optreden van het opleidingskoor te openen met de canon Kookaburra. Ook Rik is beslist niet bang en opent geheimzinnig de Indianenmars. Hij krijgt al snel de hulp van meer en meer zangers. In het lied Spook komt de ware aard van dit opleidingskoor naar boven! Ze zijn verschrikkelijk, luister maar… Na al deze plagerijen stemt het koor het publiek vrolijk met Zip a dee doo dah, wat een heerlijke dag is het! Daarna voegt het jongenskoor zich bij het opleidingskoor en kan het publiek tot rust komen tijdens het lied Zeit für Ruhe. Stilte is erg mooi, dat moet blijven bestaan zingen Ruben en Gabriël.

Dit jaar is het Mozart, Mozart en nog eens Mozart. Daarom zingt het Stadsjongenskoor ook Mozart. Allereerst kunt u luisteren naar Unsere kleine Nachtmusik en Papagenos Glockenspiel. Daarna komt het opleidingskoor het jongenskoor versterken om de toverspreuk Diggi, daggi van Casper (Colas), de tovenaar uit de opera Bastien und Bastienne uit te spreken. Deze opera heeft Mozart gecomponeerd toen hij 12 jaar oud was!

Het jongemannenkoor zingt in het eerste lied over der Tag des Herrn: Sonntag. Een prachtige vierstemmige bewerking voor mannenkoor. Mad world is bekend is van radio en tv, al is het is alweer een jaartje geleden dat zanger Gary Jules deze gevoelige tekst zeer stoïcijns zong. De jongemannen zingen natuurlijk ook over de liefde: want wat zeg je als je voor het altaar staat? Yes, sir! Voordat het zover is moet je eerst verliefd worden en daarover gaat het in het lied Can’ t help falling in love. Om al deze gevoeligheden te relativeren zingen de jongemannen tenslotte de shanty Cape clear. Stoere mannentaal, want de kust is in zicht. Straks maken we het weinige geld dat we hebben op.

Voices in four openen hun optreden met het swingende Happy together. Daarna geven ze een vertolking van het gevoelige Angels van de bekende zanger Robbie Williams. Ze besluiten met het swingende I get around. Het jongemannenkoor voegt zich bij de groep om samen eerst Aura Lee te zingen en daarna over Katy. Dat moeten wel bijzondere meisjes zijn.

In het lied Laudate dominum zingen de jongens en jongemannen in het Latijn, Ruben in het Frans en Gabriël in het Duits. In het laatste aanstekelijke lied The rhythm of life zingen de jongens en jongemannen samen over de kracht van muziek. Het ritme moet door blijven gaan. Iedereen op de hele wereld moet mee doen: you can do it if you try!

 

Jongensalt gewond tijdens repetitie

Het was een beetje een hektische repetitie, ik weet het…

Het opleidingkoor repeteert nu mee met de grote jongens en dan is het volle bak. Diverse posities moeten op nieuw heroverd worden en dat geeft onrust. Ook zitten we vlak voor een concert dan wil ik de jongens nog wel een flink op stang jagen en aanvuren beter te zingen. Bovendien zitten de jongens in een drukke tijd van schoolreisjes, kamp van groep 8, musicals en proefwerkweken. Ook het WK voetbal zorgt voor spanning: het Wuppie Lied, om gek van te worden! Aan het eind van de alten repetitie moest ik nog wat brieven uitdelen over het komende concert en toen…

De jongens waren uitgelaten en stoven richting buitendeur. Daar ging iets mis, ik heb het niet gezien. Gijs was kennelijk als een van de eersten bij de buitendeur maar kreeg een zetje van een andere alt. Daardoor ging hij, in plaats van de klink vast te pakken om de deur open te doen, met zijn hand dwars door de ruit ! Glasgerinkel, daarna een enorm geschreeuw en bloed…

Ik naar buiten en ren bij het zien van al dat bloed eigenlijk meteen weer naar binnen om een theedoek oid te pakken. Karin, een buurtmoeder, had het ook gehoord en was binnen een minuut ter plekke (gelukkig!). Ik heb de hand van Gijs in de theedoek gewikkeld en Karin bood aan om meteen naar de eerste hulp te rijden. Daarna heb ik samen met Ivette de zooi die was ontstaan opgeruimd en de beheerder gebeld dat er een ongelukje was gebeurd.

Om een lang verhaal kort te maken: het gaat goed met Gijs. Ze zijn nog wel even met hem bezig geweest op de eerste hulp. Ze hebben hem flink moeten verdoven om al het glas uit zijn vingers te vissen maar er zijn gelukkig geen pezen of iets dergelijk beschadigd. Hij heeft een aantal hechtingen en zijn arm in een mitella. Best stoer voor het komende concert, want hij heeft ook nog een solo!

Beterschap voor Gijs!!!

Pianist gezocht!!!

Onder het mom van: niet geschoten altijd mis, hierbij een oproep.

Op zondag 25 juni om 16.00 uur geeft het Stadsjongenskoor een zomerconcert in de Hofkerk te Oldenzaal. De jongens zijn al weken lang aan het oefenen en het belooft een heel leuk concert te worden.
Helaas kreeg ik gisteren een telefoontje van mijn vaste pianist dat zij wegens persoonlijke omstandigheden moet afzeggen. Dit kan gebeuren!

Vandaag de hele dag in de telefoon geklommen om een vervanger te vinden maar dat is tot op heden niet gelukt. Ik zoek iemand die niet alleen goed kan pianospelen maar die ook een beetje flexibel is om kinderen en jongeren te begeleiden.

Als iemand zich aangesproken voelt het concert te begeleiden mail me dan snel!!! Maar als jullie mij een naam en telefoonnummer van een andere mogelijke kandidaat zouden kunnen doorgeven ben ik ook erg blij. Er staat een redelijke financieele vergoeding tegenover!

Het concert afzeggen is geen optie, de jongens hebben zo hard gerepeteerd!!!

Concert Stift Weerselo

Wlstiftonkk_1
Afgelopen zaterdag gaf ik met het Oost Nederlands Kamertjes Koor (ONKK) een zomerconcert in het sfeervolle Stiftskerkje te Weerselo. Al een aantal jaren is het bij het ONKK de gewoonte om midden juni een zomers concert te geven op een sfeervolle locatie. Voorafgaande aan het concert kan iedereen een wandeling maken in de omgeving, en na afloop van het concert krijgt het publiek een hapje en een drankje aangeboden. Zo kan men met elkaar en de koorleden napraten over het concert. De formule slaat goed aan bij het publiek want ook gisteren zaten er toch zeker 80 mensen in het kleine kerkje en was het na afloop bere gezellig. De koorleden hadden flink uitgepakt met een heleboel heerlijke hapjes en alles was zeer goed verzorgd. Op deze manier nodigt het mooie weer juist extra uit om naar een concert te gaan.

Op het programma stonden uitsluitend a capella werken van Ravenscroft, Morley, Farmer, Bateson, Vautor, Robert L. Pearsall, Vaughan Williams, Stanford en Sullivan. Aansluitend op de thema’s van de liederen werden door Margaret Skutsch gedichten voorgedragen van Sedley, Shakespeare, Barrett Browning en Housman. Het publiek was zeer tevreden over deze aanpak. Mede ook ontzettend leuke uitleg van de teksten door Margaret. Het thema was de knipoog naar de Engelse romantiek en dat leverde een soms pikante uitleg op.

De akoestiek in het Stiftskerkje is niet slecht maar ook weer niet gemakkelijk. Omdat het er zo klein is krijg je qua klank niets kado en moet je als zanger hard werken om het mooi te laten klinken. Dit geldt dan meteen ook voor de koorklank: de akoestiek draagt niet echt dus moet je goed op de balans letten. Op een klein vreemd incident in een lied van Stanford na, gebeurden er geen rare dingen. In zijn geheel vond ik het een erg mooi concert. Het programma pakte niet te lang uit en dat was goed zeker als je ook nog met het publiek wilt napraten. De reacties uit het publiek waren enthousiast. Men vond het vooral leuk om kennis te maken met componisten als Stanford en Sullivan. Toch blijft het onvoorstelbaar hoeveel energie je moet steken in zo’n concert en hoe vliegensvlug het weer voorbij gaat. Het zijn toch erg veel nootjes die je moet instuderen en in een uur is alles weer gedaan.

Op zaterdag 4 november zal het ONKK een deel van dit programma herhalen aangevuld met nog meer liederen van Vaughan Williams, Stanford en Sullivan. Bovendien staan er dan ook werken Holst en Elgar op het programma. We blijven in Engelse romantische sferen!

Wlstiftonkk3 Foto’s: Guus Spenkelink

Concert Oost Nederlands Kamertjeskoor

Onkkstift_2

Het Oost Nederlands Kamertjes Koor geeft zaterdag 10 juni a.s. vanaf 20.00 uur een concert in de Stiftkerk te Weerselo. Geheel volgens traditie betreft het een zomers concert met na afloop een hapje en een drankje.

Om in de juiste stemming te komen, is vóór het concert op eigen gelegenheid een – met paaltjes gemarkeerde – wandeling mogelijk. De wandelingroutes zijn verschillend van lengte (2,5 of 4 of 5 km) en geven ieder een ander beeld van de omgeving rondom ’t Stift en Weerselo. Het concertgedeelte duurt ongeveer een uur. Daarna hebben publiek en koorleden de gelegenheid om in het romantische Stift met elkaar na te praten.

Het programma bestaat uit Engelstalige werken van o.a. Vaugham Williams, Stanford en Morley met als thema: Engelse romantiek? Achter het thema staat bewust een vraagteken; is het daadwerkelijk zo romantisch als het op het eerste gezicht lijkt?

Margaret Skutsch verleent haar medewerking aan het concert. Zij draagt een aantal gedichten voor, die perfect aansluiten bij het thema. Kaarten zijn vanaf een half uur voor het concert verkrijgbaar aan de kerk. In de voorverkoop zijn de kaarten te reserveren via het mailformulier op deze site. De entree is: € 10,- (inclusief 2 consumpties en hapjes). Meer informatie is te vinden op onze website www.onkk.nl.

Aan God gewijde schoonheid en lalala-liedjes

CONCERT ENSCHEDE – Audiozaal, Vrijhof, Universiteit Twente. Concert ‘Vroom & Profaan’ in het kader van de Cultuurestafette met het Drienerloos Vocaal Ensemble o.l.v. Valentijn Smit, de Kringzingers o.l.v. Mariette Effing en Twents Blokfluitkwartet Meneer Jansen.
Cultestaf_1

Het Drienerloos Vocaal Ensemble (DVE) opende de avond met een ‘vroom’ gedeelte, gedomineerd door gregoriaanse melodieën. De mannen openden met het ‘Ut Queant Laxis’, een bekende melodie waarop Guido van Arezzo het solmisatiesysteem heeft gebaseerd. Simpel gezegd begint elke nieuwe zin een toon hoger, waarbij die toon de naam kreeg van de eerste lettergreep: ut, re, mi, fa, sol, la. Een systeem uit de elfde eeuw, dat we na duizend jaar nog gebruiken. DVE heeft relatief veel bassen, hetgeen het koor een mooie, diepe basis geeft. Het ‘Alleluya Nativita’, met een doorklinkende bastoon, was dan ook prachtig. Maar ook wanneer er vierstemmig gezongen werd, had het koor als geheel baat bij die diepe basisklank. De thematiek van de liederen van de Kringzingers was duidelijk profaan. Vaak ging het over de liefde, al dan niet gelukkig. Een mooi lied was ‘ic seg adiu’, in het Oud-Nederlands, met de strofe: ‘Altyt sult ghi die liefste syn’ (alle y’s uit te spreken als ‘ie’). Wat als kenmerk van Renaissance muziek gezien wordt, maar misschien al veel ouder is, is zingen op klanken en klanknabootsing. ‘Lalala’ komt voor, maar ook varianten als ‘dindirin’ of ‘co co co co co da’. De Kringzingers zongen ook het bekende dranklied ‘Tourdion’ van Pierre Attaingnant, waarin het lijkt alsof de sopranen met een dikke tong over de lettergrepen struikelen. Klanknabootsing kwam ook voor in het grappige ‘Fair Phyllis’, over een herderin en haar geliefde. Het verschil tussen de vrome en profane muziek was groot. Het blokfluitkwartet Meneer Jansen had de taak om de kloof tussen de twee koren te vullen. Voor de pauze trad men op als kwartet, met de dirigente van de Kringzingers als invaller, omdat een van de leden verhinderd was. Na de pauze traden de vaste leden op als trio en dat leverde meer dynamiek op. De gekozen stukken waren korter, men deed meer aan dynamiek, het was beter afgewerkt en er was zodoende meer afwisseling. Men had misschien voor iets minder repertoire voor de pauze moeten kiezen. ‘Vroom & Profaan’ leverde een mooi totaalbeeld op: eeuwen geleden hield men van verheven, aan gewijde God schoonheid en ‘lalala’ liedjes.

Herhaling: zondag 11 juni, Ariënskerk, Enschede, drie uur.

Ellen Kruithof

Bron: TC/Tubantia